Dr Lidija Tomić

Za najbolju verziju sebe nikada nije rano

Lidija je inženjerka vazdušnog saobraćaja i asistent na Visokoj školi strukovnih studija Vazduhoplovna akademija. Doktorirala je početkom ove godine sa prosečnom ocenom 10 na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, kao najmlađi doktorand pri Katedri za vazduhoplovna prevozna sredstva. Lidija je odbranila prvi doktorat u srpskoj vazduhoplovnoj industriji i nauci na temu bespilotnih vazduhoplova i time je postala prva inženjerka u Srbiji koja je, koristeći naučnu metodologiju, istražila temu dronova kao pretnje po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Prva profesionalna iskustva Lidija je sticala u nacionalnoj avio-kompaniji na inženjerskim pozicijama kontrolora operacija i dispečera leta, a tokom 2022. godine odlučila se da dalji doprinos vazduhoplovnoj industriji pruža i kroz nauku, te sada ima priliku da radi sa budućim pilotima i kontrolorima letenja u obrazovanju. Sebe opisuje kao inženjerku velikog entuzijazma za avijaciju.

„Ponosna sam na to što sam ličnim primerom pokazala da ljubav ka profesiji, posvećenost i neprestani rad na sebi jesu pokretači za ostvarivanje svojih ciljeva, ali i da je moguće uskladiti posao, studije i privatni život. Devojkama jeste mesto u inženjerstvu i nauci, a zadovoljstvo mi je što sam već imala priliku da svoje studentkinje uključim u istraživačke radove i da ih motivišem za nauku. Takođe, želela bih da dam primer i podršku mladim devojkama koje nailaze na izazove u kontekstu godina i pitanja sa kojima sam se ja susretala – da li su „mlade“ za velike uspehe. Za najbolju verziju sebe nikada nije „rano“. Mlade i uspešne devojke definitivno zaslužuju svoje mesto u industriji i raduje me to što ih je sve više na vodećim pozicijama“, kaže Lidija.

Lidija Tomic 3.jpg