Željana Grbović

Balans između posla, porodice i hobija je moguć

Željana je istraživač u Institutu Biosens i doktorantkinja elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Bavi se razvojem algoritama mašinskog i dubokog učenja sa primenom u oblasti poljoprivrede. Njen master rad odnosi se na detekciju klasova pšenice na termalnim slikama korišćenjem dubokih neuronskih mreža.

Željanin cilj je da približi nauku industriji. Njena prva iskustva u oblasti mašinskog učenja datiraju iz 2016. godine kada je njen studentski tim rangiran među prvih pet od ukupno 52 tima iz 23 zemlje na prestižnom IEEE SP Cup takmičenju. Nagrade osvaja i danas, a kontinuirano se usavršava na prestižnim evropskim i svetskim naučnim skupovima, gde ima priliku da razmenjuje ideje sa istraživačima iz renomiranih institucija kao što su Stanford i MIT i kompanija poput Google i Meta. Osim ljubavi prema nauci, ona je veliki ljubitelj zimskih i letnjih sportova, uključujući snowboarding i surfovanje, a uskoro će postati i majka dvoje dece.

„Nadam se da moja sposobnost da balansiram između karijere, porodičnih obaveza i hobija može biti inspiracija za mlade devojke. Svojim angažmanom u naučnim istraživanjima i uspehom u poslu, uporedo sa aktivnim životom van radnog okruženja, pokazujem da se uspešno može postići ravnoteža između profesionalnih i ličnih ciljeva“, kaže Željana.

Zeljana grbovic 3.jpg