Dr Tijana Geroski

Strast i predanost kao faktori uspeha

Tijana je docentkinja na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, na kojem je diplomirala i masterirala kao đak generacije, a prošle godine i doktorirala mašinsko inženjerstvo. Bavi se veštačkom inteligencijom odnosno primenom mašinskog učenja u obradi medicinskih i biomedicinskih podataka za potrebe kreiranja softvera kao podrške u bržoj dijagnostici različitih bolesti.

Autor je i koautor 37 radova objavljenih u stručnim časopisima, 5 poglavlja u knjigama i više od 60 radova predstavljenih na međunarodnim konferencijama. Tijana je aktivno učestvovala u više istraživačkih projekata – Horizont H2020, COST, nacionalnim i bilateralnim projektima, a članica je fakultetskog tima za veštačku inteligenciju gde kao mentor obučava studente i priprema ih da se priključe timu. Dobitnica je Nacionalnog priznanja u okviru međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ za 2021. Aktivno učestvuje na sajmovima nauka i noći istraživača, jer smatra da su ključ napretka đaci koji donose nov pogled na rešavanje postojećih izazova.

„Kroz lični primer i radom na fakultetu, imam mogućnost da budem inspiracija i podrška mladim devojkama koje žele karijeru u oblasti inženjerskih nauka i pomognem im da veruju u sebe i ostvare svoj pun potencijal. Svakom prilikom se trudim da posavetujem studentkinje i inspirišem ih da veruju u svoje sposobnosti. Važno je da mlade devojke shvate da su njihova strast i predanost u svemu što rade ključni faktori za postizanje uspeha. Nemojte da se obeshrabrite kada naiđete na prepreke, već da ih shvatite kao priliku da naučite i nastavite hrabro ka svojim ciljevima”, ističe Tijana.

Tijana Geroski 3.jpg