Katarina Boberić

Znanje je moć

Katarina je vodeća inženjerka u kompaniji „Continental Automotive Serbia“ u Novom Sadu. Osnovne i master studije u oblasti biomedicinskog inženjerstva završila je na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, a 2014. proglašena je za studentkinju generacije. Učestvovala je na brojnim takmičenjima među kojima se izdvaja osvojeno 3. mesto u ženskom inovacionom preduzetništvu „Space4Women“. Osim akademskih uspeha, Katarina je i nosilac aikido crnog pojasa I dan, a u slobodno vreme se bavi kaligrafijom.

Njeni karijerni počeci bili su u akademskoj oblasti, ali svoj razvoj nastavila je u automobilskoj industriji. U kompaniji u kojoj je zaposlena počela je kao softver inženjer za razvoj algoritama kompjuterske vizije. Ubrzo je napredovala i trenutno radi na razvoju planova za pomenute algoritme na pametnim kamerama, koje se ugrađuju u komercijalna vozila i omogućavaju polu-autonomnu vožnju. Iako najmlađi član projektnom tima, ponosna je što njena idejna rešenja svakodnevno uklanjaju prepreke do uspešnog proizvoda.

„Kada se pomisli na inženjerstvo, često je prva asocijacija muško okruženje. Iz tog razloga, želim mladim devojkama na svom primeru da pokažem da je znanje moć i da je nebitno što u ovoj oblasti dominiraju muškarci ukoliko one svoje vreme ulože u lični napredak. Ono što je interesantno jeste da kada žena postane visoko kotirani inženjer, ona dobije mnogo više priznanja za svoj rad nego što bi bio slučaj u nekoj tipično ženskoj oblasti. Ženski pogled na probleme je jedan od bitnijih koraka za razvoj tehnologije. Uz to, volela bih da sa mladim devojkama podelim svoja iskustva i navike koje im mogu biti od pomoći tokom studija i profesionalne karijere kao i da im približim svet tehnike“, kaže Katarina.

Katarina Boberic 3.jpg