Poznata imena 10 finalistkinja za „Inženjerku godine“

10 May 2024

Beograd, 10. maj 2024. – U okviru inicijative koju su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“, izabrano je 10 finalistkinja izbora za „Inženjerku godine“, a jedna od njih u junu će biti proglašena inženjerkom za 2024. Ova inicijativa je prošle godine prvi put realizovana u Srbiji sa ciljem da javnosti predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama, posebno učenicama srednjih škola koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Finalistkinje izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u 2024. godini u Srbiji su:

  • Dr Dragana Bajović, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, vanredna profesorka
  • Katarina Boberić, Continental Automotive Serbia, vodeća inženjerka
  • Zorana Vukičević, Vega IT, softver inženjerka
  • Dr Tijana Geroski, Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, docentkinja
  • Željana Grbović, Institut BioSens, istraživač
  • Dr Milana Guteša Božo, Termoinžinjering Zrenjanin, direktorka sektora za istraživanje i razvoj
  • Milena Nedeljković, Teva Pharmaceuticals, senior inženjerka za ambalažu
  • Aleksandra Petrović, Elektroprivreda Srbije (Hidroelektrana Zvornik), vodeća mašinska inženjerka
  • Jovana Stanojević, Johnson Electric Niš, senior procesna inženjerka
  • Dr Lidija Tomić, Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija, inženjerka vazdušnog saobraćaja

U fokusu ovog izbora nisu inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja. Ključni kriterijum u odabiru ovih 10 finalistkinja bila je raznolikost i namera da se javnosti u Srbiji predstavi bogat spektar različitih inženjerskih i obrazovnih profila, karijernih razvoja (proizvodnja, istraživanje i obrazovanje) i dodatnih faktora kao što su: radno iskustvo, veličina organizacije, regionalna zastupljenost itd.

O tome ko će među 10 finalistkinja poneti nagradu „Inženjerka godine“ odlučivaće žiri sastavljen iz četiri grupe članova (kandidatkinje među sobom, predstavnici medija, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera). Svečano proglašenje „Inženjerke godine“ biće održano 4. juna na događaju u Privrednoj komori Srbije.

Detaljnije informacije o ovoj inicijativi kao i biografije finalistkinja dostupne su na veb-sajtu www.inzenjerka-godine.rs kao i na LinkedIn profilu Inženjerka godine Srbija.