Andrijana Tomić

Budite inovativni i mislite na životnu sredinu

Andrijana je menadžerka za održivi razvoj u „ZF d.o.o Pančevo“, tehnološkoj kompaniji koja proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju, omogućujući uvođenje sledeće generacije mobilnosti. Osnovne i master studije u oblasti inženjerstva zaštite životne sredine, Andrijana je pohađala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Njen fokus je na uspostavljanju sistema održivog razvoja u ovoj kompaniji i smanjenju ekološkog otiska. Ukoliko želite sagovornicu na temu projektovanja sistema električnih automobila sa što manjom emisijom ugljen-dioksida, Andrijana je prava osoba za vas. Međutim, ona je i primer osobe koja se upravo gradila kroz „raznovrsnost u karijeri“, pa je svoj poslovni put započela kao istraživač na univerzitetu i nastavila u firmama i na EU projektu u oblastima zaštite životne sredine i bezbednosti i zdravlja na radu. “Posebno sam ponosna što imam priliku da radim na velikom broju održivih tehnoloških rešenja u saradnji sa nacionalnim i međunarodnim timovima kao i na razvoju ekoloških deklaracija za Grundfos cirkularne pumpe”, ističe Andrijana.

Njena preporuka mladim ljudima je da istraže mogućnosti u pogledu obrazovanja, jer postoji mnogo oblasti koje su multidisciplinarne i inovativne, u kojima mogu da pronađu sebe. Kako kaže, važno je da sada imamo priliku da projektujemo različite tehnologije i dovodimo ih u vezu sa pitanjem koliko su one dobre po svet oko nas.

Andrijana Tomic_1.jpg