Sandra Veljković

Žene imaju svoje mesto u inženjerstvu

Sandra radi kao asistentkinja na Elektronskom fakultetu u Nišu, svojoj matičnoj školi na kojoj je završila osnovne i master, na modulu elektronske komponente i mikrosistemi, a danas je student doktorskih studija. Sandra je tokom školovanja bila stipendista brojnih fondova za mlade i talentovane, a do ovog trenutka objavila je čak 96 naučnih i stručnih radova.

Sandrina profesionalna ljubav je mikroelektonika, a kroz rad sa studentima i učešće u izboru za „Inženjerku godine“ želi da kroz lični primer pokaže devojkama da imaju svoje mesto u ovoj oblasti, da podeli svoje iskustvo s njima i da ih podstakne da veruju u sebe.

Prema njenim rečima, inženjerstvo zahteva mnogo rada i strpljenja, pa su mentorska podrška i mogućnost rada sa posvećenim inženjerima od izuzetne važnosti tokom studija i na profesionalnim počecima. Njena poruka mladima je da se oprobaju u različitim stvarima i da traže sebe još u srednjoj školi.

 

Sandra Veljkovic_2.jpg

 

 

 

Sandra Veljković: Promocija inženjerstva treba da ide na nekoliko frontova

Sandra Veljković je asistentkinja na Elektronskom fakultetu u Nišu, na kojem pohađa i doktorske studije. Sandrina biografija je nepregledni niz naučnih i stručnih radova, a objavila ih je čak 96. Njena profesionalna ljubav je mikroelektonika, a u radu sa studentima nalazi posebnu satisfakciju.

Osim o utiscima o inicijativi „Inženjerka godine“, sa Sandom smo razgovarali o ulozi žena u akademskoj struci, načinima da se dodatno unapredi njihov položaj i važnosti mentorstva u građenju novih inženjera.

Koji su vaši glavni utisci posle završenog izbora za „Inženjerku godine“?

Nakon završenog izbora za „Inženjerku godine“, moji glavni utisak je „vau“. Ali zaista! To iskustvo mi je donelo duboko zadovoljstvo i inspiraciju. Učešće u ovom izuzetnom događaju bilo je prilika za lični i profesionalni napredak, a sama inicijativa je očarala svojom besprekornom organizacijom i uigranošću. Druženje sa ostalim finalistkinjama bio je izuzetno motivišuće, s obzirom da sam mogla da čujem priče kako su izgledali putevi inženjerki ka njihovim uspesima. Ova inicijativa ima potencijal da inspiriše mnoge mlade devojke da se upuste u inženjerske karijere, pokaže im da su dobrodošle i da mogu postići izvanredne stvari na ovom polju.

Kako su profesori i drugi kolege na fakultetu reagovale na vaš izbor među deset finalistkinja?

Reakcije su zaista bile odlične. Konstatacija koju su mnogi imali je da sam jedina kandidatkinja koja ne dolazi iz privrede, već iz obrazovnog sektora. Takođe, primetili su da su mnoge kandidatkinje, kao i ja, isticale podršku koju su imale od strane svojih profesora, mentora, šefova i kolega. Takođe, iz filmova o finalistkinjama koje su gledali, zaključili su da naizgled marginalne odluke nadređenih mogu umnogome da odrede karijere inženjera.

Da li je prisutna ocena da naša inicijativa doprinosi akademskoj struci i promociji fakulteta?

Inicijativa je definitivno doprinela promociji akademske struke i fakulteta. Afirmacija izuzetnih inženjerki podigla je ugled naše institucije, jer nekada je teško čitavoj društvenoj zajednici predstaviti rezultate rada na fakultetu. Osim učešća u nastavi, u radu na fakultetu ima tako mnogo drugih aktivnosti i ovo je bila sjajna prilika da te aktivnosti predstavimo širem auditorijumu odnosno svima koji su zainteresovani za inženjerstvo kao polje studiranja i karijere kao i onima koji žele da se bliže upoznaju sa ovim tipom posla.

Gledajući unapred, koji dodatni koraci su neophodni da bi se inženjerska struka dodatno promovisala među mladim ženama?

Da bi se inženjerska struka dodatno promovisala među mladim ženama, potrebno je raditi na nekoliko frontova. Jedan od koraka bio bi razvijanje edukativnih programa i radionica koji će devojkama pružiti uvid u raznolikost inženjerstva i njegove mogućnosti. Takođe, mentorstvo uspešnih inženjerki od suštinskog je značaja kako bi se mladim ženama pružila podrška i inspiracija. Takođe, važno je stvarati svest o dostignućima žena u inženjerstvu putem kampanja i javnih događanja.

Rekli ste da žene imaju svoje mesto u inženjerstvu. Kako vidite poziciju žena u akademskoj struci?

Uverena sam da žene imaju bitnu ulogu u akademskoj struci i inženjerstvu. Njihova prisutnost donosi raznolikost i nove perspektive koje obogaćuju istraživanja i nastavu. Međutim, još uvek postoje izazovi kao što su nedovoljna zastupljenost žena na visokim pozicijama i razlike u platama. Da bismo poboljšali poziciju žena u akademskom svetu, potrebno je raditi na promociji ravnopravnosti. To uključuje promociju različitosti, podršku ženskim liderima i stvaranje politika koje podržavaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.