Maja Adamović

Jedva čekamo mlade inženjerke da nam se pridruže

Maja je direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema u Elektromreži Srbije AD (EMS). Studirala je energetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je nakon osnovnih završila i specijalističke akademske dvogodišnje studije.

Maja već 20 godina radi u EMS-u. Njena profesionalna ljubav su dalekovodi, a bila je i prva žena u kompaniji koja je postala šef službe za održavanje dalekovoda. Ona je danas na čelu direkcije koja broji 635 zaposlenih, uglavnom muškaraca. Međutim, kako ističe, u njenom poslu uopšte se ne gleda na pol, jer kad treba da se reši situacija, važno je ko kako razmišlja, ko ima integritet u tome što je prethodno učio i radio, kao i ko dobro komunicira sa ljudima.

Svojim profesionalnim uspehom smatra upravo one stvari koje je kao inženjerka napravila ili pomerila u EMS-u. Njen savet mladima kad odlučuju o inženjerskoj karijeri jeste da se prvo zapitaju da li vole da rešavaju probleme svakakvih vrsta, jer to je svakodnevica ovog posla. „Devojke koje žele da budu inženjerke, jedva čekamo da dođu, jer vreme je da se pomere granice i da one donesu drugačiju energiju. Treba neko da ostane da vodi ovu zemlju i sve ove sisteme“, poručuje Maja.

Maja Adamovic_1.jpg