Maja Adamović

Jedva čekamo mlade inženjerke da nam se pridruže

Maja je direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema u Elektromreži Srbije AD (EMS). Studirala je energetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je nakon osnovnih završila i specijalističke akademske dvogodišnje studije.

Maja već 20 godina radi u EMS-u. Njena profesionalna ljubav su dalekovodi, a bila je i prva žena u kompaniji koja je postala šef službe za održavanje dalekovoda. Ona je danas na čelu direkcije koja broji 635 zaposlenih, uglavnom muškaraca. Međutim, kako ističe, u njenom poslu uopšte se ne gleda na pol, jer kad treba da se reši situacija, važno je ko kako razmišlja, ko ima integritet u tome što je prethodno učio i radio, kao i ko dobro komunicira sa ljudima.

Svojim profesionalnim uspehom smatra upravo one stvari koje je kao inženjerka napravila ili pomerila u EMS-u. Njen savet mladima kad odlučuju o inženjerskoj karijeri jeste da se prvo zapitaju da li vole da rešavaju probleme svakakvih vrsta, jer to je svakodnevica ovog posla. „Devojke koje žele da budu inženjerke, jedva čekamo da dođu, jer vreme je da se pomere granice i da one donesu drugačiju energiju. Treba neko da ostane da vodi ovu zemlju i sve ove sisteme“, poručuje Maja.

Maja Adamovic_1.jpg

 

 

Maja Adamović: Važno je da ohrabrimo mlade žene da ne odustaju

Jedna od deset finalistkinja prvog izbora za “Inženjerku godine” u Srbiji bila je Maja Adamović, poslovna žena sa uspešnom karijerom u energetici. Ona je direktorka Direkcije za održavanje prenosnog sistema u „Elektromreži Srbije“ (EMS). Studirala je energetiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je nakon osnovnih završila i specijalističke akademske dvogodišnje studije. Ljubav prema dalekovodima, topao i umirijući glas, iskustvo i sigurnost u sebe, sve pomenuto odlikuje Maju.

Sa njom smo razgovarali o utiscima nakon izbora i preporukama za buduće generacije inženjerki.

Šta ste poneli kao najupečatljiviji utisak sa izbora za "Inženjerku godine"?

Najupečatljiviji utisak mi je, svakako, izbor pobednice. Pobedila je inženjerka koja svakako to i zaslužuje. Izuzetan izbor.

Da li se u kolektivu pričalo o nominaciji i ulasku u finale izbora?

Pričalo se svuda, na svakom mestu - ili se meni tako čini... ????

Zašto su inicijative poput „Inženjerke godine“ važne i za velike sisteme, poput EMS-a? Koliko je promocija inženjerstva značajna i za velike sisteme u smislu regrutovanja budućih kvalitetnih kadrova?

Svakako da je promocija pozitivnih priča značajna za svaku kompaniju, pa tako i za EMS. Ukoliko ovakve inicijative doprinesu tome da inspirišemo mlade ljude da krenu našim putem i da nam se pridruže, utoliko bolje.

Koje su, po vašem mišljenju, najznačajnije dugoročne koristi ove inicijative i kako one doprinose inženjerstvu?

Dobri uzori i primeri profesionalnog uspeha veoma su važni za mlade stručnjake. Kada je reč o energetici, koja i dalje u velikoj meri važi za dominantno muški sektor, inicijativa koja doprinosi osnaživanju uloge žena dobija i novu, još značajniju ulogu. Veoma je važno da ohrabrimo mlade i talentovane žene koje žele da se bave ovim poslom da nikako ne odustaju, ma šta im okolina govorila.

Da li ste videli objavu vašeg fakulteta da ste izabrani u finale izbora? Koliko vam znači činjenica da je i vaš matični fakultet ponosan na vas?

Videla sam objavu i to baš u vreme ovogodišnjeg upisa nove generacije studenata. Bila sam veoma polaskana i mnogo mi je značilo.